Preko mrtvih tijela do cilja: Avaz za suicide osuđuje političke protivnike, a opravdava Karadžića i Mladića

sarajevo100Mnoge svetinje i etičke kodekse su u Uvrnutom tornju pogazili da bi ubrali pokoji politički poen. U tom svirepom hodu prema političkom cilju Mandalovi puleni gaze i preko mrtvih tijela. U tekstu “Od 1995. do danas ubilo se više od 5.000 boraca!” Avaz u borbi protiv aktuelne vlasti u kojoj nije SBB Fahrudina Radončića iskorištava tragičnu sudbinu boraca ARBiH koji su digli ruku na sebe.

Evo objašnjenja za nekoliko kodiranih laži i podvala plasiranih u Avazovom tekstu:

Prva. Iako je opšte poznato da se poslije ratova povećava broj samoubistava osoba koje su učestovale u njemu, a posebno ako su bili vojnici, Avaz iskrivljuje dokazanu sociološku pojavu pripisujuću je samo ovom podneblju. Avaz ne spominje hiljade samoubistava nakon ratova u Vijetnamu, Hrvatskoj, Kosovu, nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.

Druga. Avaz samoubistva smješta samo u Federaciju BiH htijući nam reći da u RS-u nema takvih problema, da je to bolji bh. entitet, da vojnici VRS nemaju nikakvih problema niti postratnih traumi i da im je savjest potpuno čista, a našim vojnicima nije. Ova psihološka bubica treba da nam uđe u podsvijest i vremenom se pretvori u upitnik nad blistavom borbom naše armije, a kasnije, pod Avazovim propagandnim djelovanjem, i u mržnju prema našoj borbi za jedinstvenu BiH.

Treća. “Od završetka agresije do danas, zbog nebrige vlasti, neimaštine, nezaposlenosti sebi je život oduzelo više od 5.000 boraca Armije RBiH!”, stoji u sramnom Avazovom tekstu. Da li ima veće misterije od one koju za sobom ostavljaju počinioci suicida? Da li ima težeg pitanja od onog zbog čega su to učinili? Iako je, osim kada samoubice ostave oproštajnu poruku, nemoguće i nepristojno ulaziti u razloge takvog čina, Avazovi polunovinari to sebi daju za pravo. I ne samo da je neprihvatljivo što oni uime samoubijenih navode razloge, nego izmišljaju i navode upravo one koji su njima od političke koristi. Ko od ljudi može znati razloge zbog kojih je neko sebi oduzeo život osim samog nesretnika?! Oni isključuju mogućnost da su bivši vojnici možda posustali pod slikama ratne prošlosti na kojima su ubijanja, zvjerstva, mučenja, poniženja. Zašto je nužno da su se ubili zato što je na vlasti ova, a ne ona stranka?!

Četvrta. Kako to radi godinama, Avaz je i ovim tekstom umanjio veličinu i posljedice agresije na BiH. Pripisujući odgovornost aktuelnim federalnim vlastima za samoubistva, Uvrnuti toranj zanemaruje, a samim tim i amnestira zločinačke horde Karadžića, Miloševića, Mladića, Ražnatovića i sve traume koje su oni stvarali i našim civilima i vojnicima. Nevješto Avaz skida odgovornost sa neprijatelja BiH na one koji baštine tradiciju slavljenja njene odbrane. Još jedan od načina stvaranje mržnje prema sebi i prema žrtvi, a ne prema zločincima.

Sigurni smo da i među članovima porodica vojnika koji su izvršili samoubistvo ima onih koje vrijeđaju Avazove zloupotrebe tragičnih sudbina njihovih najmilijih. Teško je i njima gledati kako preko beživotnih tijela gaze Avazovi urednici i novinari noseći zastavu SBB-a.

Nećemo ulaziti u razloge, ali ovo je Avazovo samoubistvo.

Komentari

Komentari