Antievropski put: Brinu o radničkim pravima, a otpuštaju trudnice, amputirce, silovane djevojčice…

Fahrudi_RadoncicNi usvajanje Zakona o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine nije moglo proći, a da se ne pokaže prava uloga Fahrudina Radončića i Dnevnog avaza.

Ako želimo biti realni, moramo dozvoliti svakome, pa i Radončiću, da se ne slaže sa pomenutim zakonom. Ipak, u tom grčevitom otporu Zakonu o radu, Radončić je pokazao da nije za reformske procese i da nije za evropski put BiH. Dok druge optužuje da su protiv dostizanja evropskih standarda, Radončić i Avaz glasaju i pišu protiv zakona kojeg podržava Evropska unija, Sjedinjene američke države, stručnjaci. I ovom epizodom Uvrnuti toranj je dokazao da su oni ti koji koče napredak ove zemlje i njenu evropsku budućnost. Kako je poznato, sve relevantne međunarodne adrese, prije svih evropske, podržale su novi Zakon o radu, ali je Radončić stao nasuprot njih.

Svi ozbiljniji inostrani fakori zainteresovani za stanje u BiiH znaju da Radončić pripada istočnom, odnosno srpsko-ruskom interesnom bloku, te nisu povjerovali kada je htio pidobiti njihove simpatije šireći (velikosrpsku) priču o terorizmu i radikalizaciji Bošnjaka. Znali su to oni koji trebaju znati – Radončić je samo htio satanizirati Bošnjačke političke snage kako bi plasirao srpsko-ruske interese, a nikako da bi zaštitio evropske vrijednosti u BiH. Zbog ovoga ne možemo reći da  je Radončić ostao bez podrške zapada i Evrope jer je on nikada nije ni imao. Avazovi članci i Radončićevi glasovi u federalnom parlamentu neosporni su dokazi o njihovom antievropskom habitusu.

Kada smo kod Zakona o radu, zanimljivo je da se najviše pisalo o pravima radnika tamo gdje su radnici godinama neprijavljeni, gdje se daju otkazi trudnicama, amputircima i silovanim bošnjačkim djevojčicama. Ovdje izbjegavamo navoditi imena osoba isključivo zbog njihove privatnosti. Možda neko od čitatelja posumnja da blefiramo, ali postoji jedna visoka zgrada u Sarajevu gdje najbolje znaju da ovo nismo izmislili.

Naš prethodni tekst: Analiza Avazovog djelovanja nakon Vučićevog izbacivanja iz Potočara

Komentari

Komentari